fbpx
Valikko Sulje

LED-valoja kuljetuskalustoon, maatalouteen ja vapaa-aikaan.

LED, eli Light Emitting Diode, on puolijohdekomponentteihin perustuva valaistustekniikka joka on vallannut alaa perinteisiltä hehkulankapolttimoilta myös raskaan kaluston parissa. LED- valot ovat kestäviä, pitkäikäisiä, energiatehokkaita ja valovoimaisia valonlähteitä kuljetuskalustossa, maataloudessa ja vapaa-ajankäytössäkin. Aikaisemmin LED-valot tunnisti hieman sinertävästä valosta, mutta nykyaikaiset LED- valot ovat puhtaan valkoisia tai käyttökohteesta riippuen jopa hehkulampun kellertävää valoa matkivia.  Eri raskaan kaluston automerkit, kuten Scania ja Volvo, ovat jo pitkään käyttäneet LED-valoja päivävaloina integroituna ajovaloumpioihin, mutta hiljalleen LED-valot ovat yleistymässä myös ajovalokäytössä. Lisävaloina LED- valoja on myös asennettu raskaalle kalustolle jo melko pitkään.

LED-Lisävalot

Lisävalokäytössä maantieliikenteeseen hyväksyttyjä valoja on markkinoilla ollut jo jonkin aikaa. Tunnetuimpia tuotemerkkejä ovat Laser, X-Vision, Hella, Seeker ja W-Light. LED-lisävalojen valokuvio on voitu luoda ”linssittämällä” useat yksittäiset ledit tai perinteisemmin käyttämällä lisävalon linssiä ja heijastinta. Valtaosa LED-tekniikalla toteutetuista lisävaloista ovat ns. paneelimalleja, joissa valon runkona toimii pitkänomainen alumiinipalkki/profiili, mutta näkee markkinoilla ja liikenteessäkin perinteisempiä pyöreitä lisävaloja.

LED-työvalot

Työvalokäytössä valojen hyväksyntäkäytännöt ovat huomattavasti vapaammat. LED-valot ovat syrjäyttäneet täysin xenon-työvalot ja hehkulangallisia ei näe enää juuri missään. Työvaloissa valinnan perusteena näyttääkin olevan periaate: ”mitä kirkkaampi, sitä parempi”. Valojen ilmoittamat Lumen-arvot eivät kuitenkaan kerro koko totuutta vaikka usein ne ovatkin ainoita konkreettisia arvoja, joilla asiakas voi valoja vertailla keskenään.. hinnan lisäksi tietenkin. Usein nykyaikaisissa LED-työvaloissa valoteho riittääkin, joten paremman valon saa kokeilemalla valoa itse ja valitsemalla sopivan kokoinen ja muotoinen oikeaan ja tarkoituksenmukaiseen paikkaan josta valo osuu haluttuun kohteeseen. Valinnan varaa on markkinoilla… Meillä Vihta-autossa on valikoimissa hyväksi havaitut omatuontimallit, jotka ovat kelvanneet mm. ensiasennuksia tekeviin yrityksiin ajoneuvon ensimmäisiksi työvaloiksi. Voidaan siis lämpimästi suositella omassa ohjelmassa olevia työvaloja!! .. niin.. ihan virallisesti työvaloja ei saisi kytkeä peruutusvaloiksi, johtuen juurikin hyväksyntämerkinnöistä, mutta käytännössä näitä näkee liikenteessä todella paljon. Valot kytkeytyvät siis päälle oman katkaisijansa sijaan peruutusvalojen rinnalle.. Mutta, mutta.. Kuljettajat eivät halua tehdä töitään pimeässä ja tämä on myös muidenkin etu turvallisuutta ajatellen.. Näe ja tule nähdyksi! Viralliseksi linjaksi tästä ei kuitenkaan ole, joten jokainen päättäköön itse oman kantansa.

Kuitenkaan (ihan virallisesti) työvaloja ei saisi käyttää peruutusvaloina, sillä usein niistä puuttuvat peruutusvalokäytössä tarvittavat hyväksynnät.

Saimme täydennystä valovarastoon! Meiltä saat LED-valot eteen, taakse ja molemminne sivuille niin kuljetuskalustoon kuin konepuolellekin.

LED-takavalot

Samat LED-valojen edut koskevat tietysti myös kuorma-autojen ja perävaunujen takavaloja. Polttimoiden vaihdot ovat historiaa ja ja valovoima on lisääntynyt. Tosin rikottaessa takavalon lasi, voi olla tarve uusia kokonainen lyhty kerralla. Tässä on tosin valmistajakohtaisia eroja, ja Vihta-autosta löytyykin muutama malli, joissa on vaihdettava lasi ja jopa yksittäiset LED-modulit lasin alle. Takavaloissa pienet yksittäiset LEDit ovat korvautuneet erilaisilla ”glowing effect” malleilla, joissa valo johdetaan erilaisten heijastimien kautta näkyviin kuten valokuiduissa ja yksittäinen valonlähde ei näy ulospäin vaan tuloksena on ”mystisesti” hohtava vaikutelma laajemmalla pinnalla.

LED-takavaloja asennettaessa on  Scaniossa ,Volvoissa, Ivecoissa ja muissa ajoneuvoissa usein tarvetta ”höynäyttää” ajokkia erilaisilla vastuksilla, jolloin ne eivät näe LEDIn pienempää virrankulutusta hehkulankapolttimon vikana. Vihta-autosta saat myös näitä vastuksia, mutta myös takavaloja, joissa on sisään rakennetut vastukset tai joissa kriittisemmät valot, kuten esimerkiki vilkku, on jätetty vielä perinteiseksi polttimovaloksi muiden ollessa LEDejä.

LED-kumivarsivalot & äärivalot

Raskaassa kalustossa ajoneuvon ääripisteet merkataan siihen soveltuvin valoin. Sivusuuntaan äärivat näyttävät keltaista, taakse punaista ja eteenpäin kirkasta valoa. Perinteisistä valomalleista ovat valovalmistajat tehneet LEDisiä verioita jotka ulkoiselta olemukseltaan muistuttavat vanhoja perinteisiä malleja. Sivusuuntaan valoa näyttävät äärivalot voidaan lisäksi kytkeä vilkkumaan ajoneuvon vilkkujen mukana ja  lisäämään yhdistelmän havaittavuutta. Tällöin äärivalon on tuettava tätä ominaisuutta ja usein ohjaus tehdään omalla modulilla takavalon ja äärivalojen välissä.

Kumivarsilyhdyt ajoneuvon takaosassa helpolltavat myös ajoneuvon kulmien havaitsemista. Näissä on usein valo jokaiseen suuntaan. VIhta-auton ohjelmassa on myös malli, jossa on vilkkutoiminto taaksepäin näkyvissä valoissa.

Kumivarsilyhdyt esittelyssä

LED-majakat ja muut valot

LED-tekniikka käytetään myös paljon varoitusvilkuissa ajoneuvojen katoilla sekä ns. ruuhkavilkuissa sivusuuntaan. Malleja ja kokoja on useita ja niihin voidaan ohjelmoida erilaisia vilkuntakuvioita ja ketjuttaa useampia majakoita. LED-valoista puhuttaessa ei pidä myöskään unohtaa rekisterikilven valoja jotka perinteisesti ovat olleet polttimoiden vaihtajien riesana.

Vihta-auton ohjelmassa on myös erilaisia LED-tekniikalla toteutettuja sisävaloja kuormatiloihin sekä työkalulaatikoihin. Näistä kannattaa kysyä lisää ja katsoa tekemämme materiaali valotarvikkeista.

0207 558 519

Soita, tilaa ja kysy lisää. Vastaamme kaikkiin kysymyksiisi!

LED-valot Raskaaseen kalustoon

Klikkaa valoluetteloon!

LED-työvalot raskaaseen kalustoon

Klikkaa työvaloluetteloon!